A B C D E F G H K L M N O P R S T V W Z

Vlinders

Ook in 2020 bezochten weer veel vlinders onze tuin. Tot nu toe zijn 21 dagvlindersoorten op onze volkstuin gemeld aan waarneming.nl; koninginnepage, oranjetipje, groot koolwitje, klein koolwitje, klein geaderd witje, oranje luzernevlinder, citroenvlinder, kleine vuurvlinder, boomblauwtje, bruin blauwtje, icarus blauwtje, atalanta, distelvlinder, dagpauwoog, kleine vos, gehakkelde aurelia, landkaartje, bruin zandoogje, oranje zandoogje, bont zandoogje en hooibeestje.
Hebt u ze ook gezien?

In de winter moeten we ze missen. Kleine vos, dagpauwoog,citroenvlinder en gehakkelde aurelia kruipen weg in schuurtjes of rommelige hoekjes.
Wilt u helpen? Dan kunt u bijvoorbeeld een vlinderkastje bij Vivara bestellen, of er zelf eentje maken. De genoemde vier vlindersoorten zijn de eerste die we in het vroege voorjaar bij zonnig weer kunnen zien. De meeste vlinders overwinteren als ei, rups of pop en misschien wel juist in uw tuin. Ook voor deze vlinders is het prettig als u niet te fanatiek bent met het ‘winterklaar’ maken van uw tuin.
Atalanta’s en distelvlinders zijn trekvlinders. Zij vliegen net als de vogels naar het zuiden. Waardplanten zijn voor vlinders van groot belang. Hier eten ze namelijk van als rups. Brandnetel is erg belangrijk, maar bijvoorbeeld koolsoorten worden uiteraard zeer gewaardeerd door jawel de koolwitjes. Het oranjetipje houdt van look-zonder-look, pinksterbloem, damastbloem en judaspenning. De koninginnepage kiest als rups voor venkel, peen en dille. Mogelijk heeft u een hekel aan rupsen, maar bedenk dan wel zonder rupsen geen vlinders. Bovendien zijn sommige rupsen echte schoonheden. Nectarplanten hebben vlinders nodig in het vlinderstadium. Elke vlinder heeft ook dan zijn eigen smaak. Verbena, lavendel, koninginnekruid en herfstasters en vlinderstruiken worden door veel soorten gewaardeerd. Met de vlinders in het algemeen gaat het niet goed. Doe uw best om van onze tuin een vlinderparadijs te maken.
Voor meer info kunt u bij de Vlinderstichting een gratis boekje aanvragen ‘Tuinieren voor vlinders’ geschreven door Lodewijk Hoekstra.

Vlinders

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.