A B C D E F G H K L M N O P R S T V W Z

Gesteltakken fruitbomen

Bij jonge bomen is de snoei erop gericht om per niveau ongeveer 3 of 4 goede gesteltakken (stevige horizontale takken) te kweken. Eventueel kun je tijdelijk wat klein hout met vruchtknoppen laten staan en dit een jaar later wegknippen. Gesteltakken gaan in principe het hele leven van de vruchtboom mee en bepalen grotendeels de vorm van de boom.

Gomziekte bij pruimen en kersen

Kenmerken

Nadat de bacterie die de gomziekte veroorzaakt de bast heeft geïnfecteerd, ontstaan er kankers op deze plaatsen. Als reactie op de aantasting vormt de boom een gom die de bacteriën naar buiten duwt. Dit geeft het herkenbare beeld van de uittredende slijmerige vloeistof.

Mogelijke gevolgen

Door aantasting met de gomziekte kunnen twijgen worden geringd en uiteindelijk afsterven. Tevens kunnen de bladeren geïnfecteerd raken. Dit uit zich eerst in kleine gele vlekjes op het blad die later gaatjes worden.

Bestrijding

Het bestrijden of het beperken van de aantasting kan door het verwijderen van aangetaste takken. Deze takken niet op de composthoop leggen, maar thuis in de zwarte container afvoeren.
Na het snoeien dient het snoeigereedschap ontsmet te worden, je kunt dit bijvoorbeeld doen met een schone doek met spiritus.

Gomziekte op de bast van de stam.

Gomziekte op de bast van de stam.

Loodglans bij pruimen en kersen

loodglans_kleur

Door loodglans aangetaste bladeren, let op de matte, fletse kleur van het normaal helder groene blad.

Loodglansziekte komt hoofdzakelijk voor bij steenvruchten (pruimen en kersen), maar soms ook bij appel- en perenbomen. Bladeren van de geïnfecteerde bomen krijgen een melkachtige, grijsgroene glans, die veel op die van lood lijkt, vandaar de naam.

Het aangetaste blad voelt hard aan en is stijf en bros. De takken blijken bij doorsnijden bruin tot violet verkleurd te zijn.
Bij vochtig en warm weer kunnen zich op de takken de paarse vruchtlichamen ontwikkelen, die later in de herfst en de winter hun sporen verliezen. De verwekker van loodglans is de paarse korstzwam (loodglanszwam), een wondparasiet.
Gezond en gaaf hout wordt niet geïnfecteerd. De zwam kan ook leven op gesnoeid en dood hout waardoor altijd het snoeihout verwijdert dient te worden.

Remedie

Aangetaste takken moeten worden afgezaagd en verbrand. Is tevens de stam aangetast dan moet de gehele boom worden gerooid. Genezen zal de boom zeker niet. Takken met loodglans direct eruit halen anders heeft binnen 1 week de hele boom het. Rond juli treed loodglans het vaakst op.

Preventie

De loodglans ziekte dient preventief te worden bestreden. Daarvoor is het nodig dat steenvruchten bij voorkeur direct na de oogst hun wintersnoei krijgen, de snoeiwonden groeien dan gemakkelijk dicht zodat de kans op aantasting kleiner wordt. Zorg er ook voor dat de bomen goed kunnen groeien. Dit kun je bereiken met een goede bodemstructuur en een gezonde waterhuishouding.

Onderstam

De meeste fruitbomen zijn geënt op een onderstam die geen (lekkere) vruchten draagt, knip dus alle takken die uit de onderstam groeien volledig weg. Lukt het niet om ze weg te knippen, steek ze dan af met een spa

Pluktijd appels

Peren pluktijd

De rijpe peren hangen bijna op de grond

Rijpe appels

De rijpe appels worden feller van kleur

Gave valappels

Tussen de valappels liggen nu ook gave, rijpe appels

September/oktober is de tijd van de appel- en perenoogst. Maar hoe weet je nu wanneer er precies geplukt moet worden? En welke appels moeten als eerste op en welke kun je gerust nog maanden bewaren?
De oogsttijd van appels verschilt per ras en is afhankelijk van of het een warme zomer is geweest, de standplaats van de boom (zonnig/schaduw) en van de plaats in de boom (grote vruchten en vruchten aan de zonkant van de boom zijn eerder rijp). Kortom, zelfs als je het ras weet is het nog steeds lastig om een vaste oogsttijd aan te geven.

Gelukkig laten de appels zelf weten wanneer ze rijp zijn:

  • Zomerappels, die je direct van de boom kunt eten, beginnen als ze rijp zijn te geuren en verkleuren vaak naar geel of krijgen een rode blos. Bij alle rassen worden de kleuren intenser tegen de tijd dat ze geplukt moeten worden.
  • Als er veel valappels onder de boom liggen, let dan goed op. De boom laat aangetaste vruchten eerder los, maar als er ook gave vruchten liggen is het tijd om te plukken.
  • Als een appel plukrijp is laat hij ook makkelijker los van de tak. Het steeltje van rijpe appels verkurkt, waardoor deze makkelijker breekt. Maak met de vrucht in de hand een knikkende beweging naar boven. Als het steeltje breekt en aan de vrucht blijft zitten zijn de appels rijp.
  • Nog een laatste test. Snij een appel doormidden. Onrijpe appels hebben witte pitten en bij rijpe vruchten is de pit donkerbruin.

Na het plukken is de volgende uitdaging om de juiste eettijd van een appel te bepalen. De meeste appels zijn direct na de pluk nog helemaal niet op smaak. Proef dus regelmatig een appeltje om te weten of ze al lekker zijn.
Volgens de officiele tabellen van Frijns zijn bijvoorbeeld de 2 Bramley’s Seedling moesappels van het veldje waar we altijd open dag houden, rijp in september, maar pas eetbaar in december.

Snoeigereedschap

IMG_4524

Scherpe kleine snoeizaag van het Japanse merk Silky, een heerlijke zaag waarmee je eenvoudig door takken tot 10 cm diameter heen gaat.

Aan de beschrijvingen en tips op de website van Fruitpluktuin valt eigenlijk niet veel toe te voegen over snoeigereedschap.

Voor het normale snoeiwerk op onze tuin is een kleine snoeizaag en een goede snoeischaar en/of takkenschaar voldoende.

Belangrijk om ziektes te voorkomen is dat je het gereedschap tussen het snoeien van elke boom ontsmet. Dit kan bijvoorbeeld met spiritus en een oude theedoek.

Snoeitijd fruitbomen

De snoeitijd van de fruitbomen verschilt per soort vrucht. Steenvruchten (pruimen, kersen, nectarine, abrikoos) worden liefst aan het einde van de zomer, direct na de pluk, gesnoeid. Pitvruchten (appels, peren) in de winter, maar NIET bij strenge vorst.
Wintersnoei stimuleert de groei, zomersnoei remt de groei. Snoei te hard groeiende bomen liefst zo laat mogelijk in de winter, of in de zomer.

Vormsnoei fruitbomen

In het algemeen geldt dat fruitbomen de vorm van de vrucht hebben, appels breed/rond, peren smaller en hoger met een doorlopende verticale harttak, pruimen in zuil/vaas vorm, kersen rond.

Zomersnoei vruchtbomen

Knip de dragende tak voorbij de vruchten af. Knip zuigers en takjes die het licht op de vrucht blokkeren af, zodat licht en voeding aan de vrucht ten goede komt en ze groter uitgroeien.