A B C D E F G H K L M N O P R S T V W Z

Egeltjes

Egel, foto van Helen Lind (lid)

Egel, foto van Helen Lind (lid)

De egel is een gast die we graag tegenkomen op onze tuin.

De egel houdt van slakken en richt zelf weinig schade aan. Als de egel net uit zijn winterslaap komt en het erg koud is kan hij het moeilijk hebben. Je kunt de egel helpen door de tuin niet te netjes op te ruimen, dan vindt hij vast wel een lekker plekje voor de winterslaap. Ook kun je hem bijvoeren met kattenbrokjes of speciaal egelvoer (te bestellen bij Vivara).

Bij het plaatsen van netjes over de groente is het belangrijk om deze goed strak te spannen en vast te zetten. Dit om te voorkomen dat de egel erin verstrikt raakt.

Egel in het groen, foto Helen Lind (lid)

Egel in het groen, foto Helen Lind (lid)

Eiken-Processierups

EikenprocessierupsDe eiken-processierups (thaumetopoea processionea) dankt zijn naam aan de nachtelijke aangesloten wandeling (processie) van de rupsen richting de bladeren van de eikenboom.
De pijlvormige haren van de rups kunnen nog jaren na de dood van het dier klachten als brandblaren, rode ogen en hevige jeuk veroorzaken.

Remedie:
“Brand” jezelf niet aan dit beestje, maar schakel professionele hulp in om de nesten op te ruimen.

Ekster

Op deze foto kun je de mooie staart kleuren van de ekster goed zien.

Ekster, foto Helen Lind (lid)

Ekster, foto Helen Lind (lid)

Emelt

EmeltenDe emelt is de larve van de langpootmug. De emelt is polyfaag (heeft veel waardplanten). De schade ontstaat doordat jonge kiemplantjes worden aangevreten door de larven.  Meestal worden de ondergrondse stengeldelen aangevreten, maar de emelt kan ook aan de bovengrondse stengels en bladeren knabbelen.

Remedie:
Als je iedereen een plaatsje gunt in de tuin, krijg je ook veel hulp bij het in toom houden van plagen. Hoe vervelend de mollengangen en hopen in de tuin ook zijn, het is wel de mol die graag emelten verorbert.
Aaltjes in de grond helpen tegen emelten en ook vogels eten emelten, maar veroorzaken op zichzelf natuurlijk ook weer schade.

Essentaksterfte

De es wordt overal in Nederland in een steeds hoger tempo aangetast door essentaksterfte, een agressieve schimmelziekte waarvan de bomen niet herstellen.
Essentaksterfte wordt veroorzaakt door een schimmel, het vals essenvlieskelkje (Hymenoscyphus fraxineus) en begint nadat er sporen op het blad terecht zijn gekomen. Snel hierna treedt er verwelking op van het blad. Wanneer de schimmel terecht komt in de twijg kun je hem herkennen aan een donkere verkleuring van de bast.  Jonge scheuten kunnen hierdoor snel afsterven en er treden verwondingen op in oude takken.
De aantasting treedt ieder jaar weer op waardoor de bomen steeds verder afsterven en ook de oudere takken na verloop van tijd dood gaan. Uiteindelijk sterft een hoog percentage van de bomen waarbij ook secondaire infectie zoals de honingzwam een rol kunnen spelen.

De Universiteit van Wageningen doet een onderzoek naar Essen die resistant lijken te zijn tegen deze ziekte, zodat ze juist deze exemplaren kunnen vermeerderen. Zie je een zieke boom, meldt het dan bij hen.

De grote essen bij ons op het terrein zijn op dit moment nog niet aangetast.

essentak2

Symptomen van essentaksterfte