A B C D E F G H K L M N O P R S T V W Z
Ma Me Mo

Magnesium gebrek

MagnesiumgebrekMagnesiumgebrek komt voor in veel variëteit tussen verschillende plantensoorten. Als een magnesium gebrek optreedt, zal dit meestal laat in het seizoen gebeuren.
Een karakteristiek van magnesiumgebrek, is de vergeling van het gebied tussen de nerven van de bladeren, dat een soort van marmerachtig effect geeft. De nerven zelf, en het gebied hieromheen verkleuren niet.

Remedie:
Magnesium gift

Meikever

Meikevers, foto Helen Lind (lid)

Meikevers, foto Helen Lind (lid)

Bij ons op de tuin zie je de meikever niet zo vaak. In Brabant op de zandgrond is de meikever een ware plaag voor de moestuin (aldus mijn schoonvader). Het heeft daar geen zin meer om aardappels te proberen te telen, ze worden volledig opgegeten door deze “lieve” beestjes.

De eerste twee, drie jaar van zijn leven zit de meikever diep in de grond en heet hij engerling. De kever komt met lekker voorjaarsweer uit de grond. Je kunt ze dan massaal zien vliegen. Onder normale omstandigheden is mei de topmaand voor deze soort. Zo luidt een Brabants spreekwoord:
“Ne meikever in april, is ne zot die niet weet wat hij wil”.

Merel

Op de linker foto een jonge merel. Rechts een mannetje bij de bessen van de vuurdoorn.

Merel mannetje, foto Helen Lind (lid)

Merel mannetje, foto Helen Lind (lid)

Jonge merel, foto Helen Lind (lid)

Jonge merel, foto Helen Lind (lid)

Mollen

MollenEigenlijk is een mol best nuttig in de tuin. Hij eet namelijk naast de nuttige wormen ook de schadelijke engerlingen, veenmollen, ritnaalden en emelten uit onze grond op.

Remedie:

  • Graaf een fles in de mollengang, de open fles brengt een fluittoon voort.
  • Trap elke dag de gang(en) dicht.
  • Strooi uiensnippers of stop een teentje knoflook in de opening van elke molshoop.
  • Plant keizerskronen (Fritillaria imperialis).

Monilia rot

In periodes met warm en vochtig weer komt Monilia rot veelvuldig voor, vooral bij peren en in mindere mate bij appels en pruimen. Een aangetaste vrucht is binnen een paar dagen helemaal rot en verdroogt op den duur tot een mummie. De veroorzaker is een schimmel. In het begin stadium is het fruit soms nog te gebruiken.
De schimmel verspreidt zich door aanraking, dat kan ook door insecten zijn, want vlinders en andere insecten zijn dol op rottend fruit.

Remedie:

  • Om infecties met Monilia rot te verminderen of te voorkomen is het raadzaam aangetast fruit zo snel mogelijk te plukken en aangetast valfruit af te voeren.
  • Om infecties met Monilia niet alleen voor het lopende seizoen, maar ook voor het komende jaar te voorkomen is het belangrijk de mummies af te voeren omdat hier vanuit na de winter nieuwe infecties ontstaan.
  • Een gezonde en goed gesnoeide boom is ook minder bevattelijk.
  • Om de insecten te vriend te houden kan rot fruit (vrij van Monilia)  op een schaal of in een emmer gelegd worden. Het restant kan dan aan het einde van de periode makkelijk worden afgevoerd om ziektehaarden te voorkomen.


Weetje: Monilia-rot heeft dezelfde symptomen als bacteriekanker, maar na een tijdje is er een waarneembaar verschil. Bij bateriekanker is er gomvorming en bij Monilia-rot niet.