A B C D E F G H K L M N O P R S T V W Z
Ma Me Mo

Monilia rot

In periodes met warm en vochtig weer komt Monilia rot veelvuldig voor, vooral bij peren en in mindere mate bij appels en pruimen. Een aangetaste vrucht is binnen een paar dagen helemaal rot en verdroogt op den duur tot een mummie. De veroorzaker is een schimmel. In het begin stadium is het fruit soms nog te gebruiken.
De schimmel verspreidt zich door aanraking, dat kan ook door insecten zijn, want vlinders en andere insecten zijn dol op rottend fruit.

Remedie:

  • Om infecties met Monilia rot te verminderen of te voorkomen is het raadzaam aangetast fruit zo snel mogelijk te plukken en aangetast valfruit af te voeren.
  • Om infecties met Monilia niet alleen voor het lopende seizoen, maar ook voor het komende jaar te voorkomen is het belangrijk de mummies af te voeren omdat hier vanuit na de winter nieuwe infecties ontstaan.
  • Een gezonde en goed gesnoeide boom is ook minder bevattelijk.
  • Om de insecten te vriend te houden kan rot fruit (vrij van Monilia)  op een schaal of in een emmer gelegd worden. Het restant kan dan aan het einde van de periode makkelijk worden afgevoerd om ziektehaarden te voorkomen.


Weetje: Monilia-rot heeft dezelfde symptomen als bacteriekanker, maar na een tijdje is er een waarneembaar verschil. Bij bateriekanker is er gomvorming en bij Monilia-rot niet.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.