A B C D E F G H K L M N O P R S T V W Z

Bacterie kanker

BacteriekankerDeze bacterieziekte (pseudomonas syringae) treedt vooral op bij steenvruchten zoals kersen, pruimen en perziken, maar nu ook in hevige mate bij de kastanjebomen, waar het bloedingsziekte wordt genoemd. De ziekte kenmerkt zich door wratachtige, langgerekte, onregelmatige verdikkingen op stam en takken, die zowel open als gesloten kunnen zijn. Bladeren verwerkelken en takken sterven af.

Remedie:
Helaas is er geen remedie, het aantal kastanjebomen in Nederland en in het buitenland loopt al drastisch terug.

Bijen

Onze imkers aan het werk

Op ons tuinencomplex hebben we naast een heleboel enthousiaste moestuinierders ook een aantal imkers in ons ledenbestand. Op de buitenrand van het complex dat grenst aan het natuurgebied onderhouden 5 imkers hun stallen.

Meer info over bijen en hoe we de wilde bij kunnen helpen vind je bijvoorbeeld op Nederland zoemt.

Wil je de bijen een handje helpen?
Voor bevruchting zijn bijen, hommels zweefvliegen en sluipwespen nodig. Zij en andere insecten, kleine dieren en vogels maken ook korte metten met de grootste ‘mee-eters’ in de tuin. Dus: plant zoveel mogelijk van dergelijke gewassen, in variatie. Liever één vlier (in de buurt) en één bedje alyssum en één roos dan twee rozen.
Denk aan:

  • bloeiende vruchtbomen, heesters, vaste planten, eenjarigen, bloeiende groenten, bloeiende kruiden,
  • sterke trekkers zijn: borage, reseda, salvia’s, dahlia’s , goudsbloem, boekweit, zonnebloem, ganzenbloem, phacaelia, pastinaken, alle schermbloemigen, alyssum.

Bladluis (zwart)

BladluisZwartZwarte bladluis kan onder andere de sperzieboon, pronkboon en suikerbiet aantasten, maar komt op de moestuin vooral veel voor op tuinbonen. In de top ontwikkelen de luizen zich het eerst en verspreiden zich van daaruit over de hele plant.

Remedie:

  • Breek het sappige topje eruit wanneer de tuinbonenplant voldoende lengte heeft bereikt.
  • Plant bonenkruid of dille tussen de tuinbonen.
  • Gebruik (ongegist) brandnetelgier tegen luizen.

Bonte specht

Jonge grote bonte specht, foto (2010) van Helen Lind (lid)

Jonge grote bonte specht, foto (2010) van Helen Lind (lid)

Op de grote foto zie je links het grote bonte specht vrouwtje, dat kun je hier goed zien omdat zij geen rode nekvlek heeft. Ze zit hier op een speciaal ontworpen voeder-blok voor spechten, waarop ze goed met haar staart kan leunen. Zo’n voerderblok is te koop bij Vivara.

Rechts op dezelfde foto een mannetje met een rode nekvlek.

Op de andere foto een jonge grote bonte specht. Deze foto is uit 2010, toen we het geluk hadden dat er 7 jonge spechten maanden lang op de tuin bivakkeerden, dankzij lekkere pinda’s en pinda- cake. Dat hadden ze ook wel nodig, want het was toen net als nu (2016) een erg nat voorjaar en dan leggen veel vogels het loodje door voedsel gebrek.

Grote bonte specht: Links = vrouwtje, Rechts = mannetje, foto's van Helen Lind (lid)

Grote bonte specht: Links = vrouwtje, Rechts = mannetje, foto’s van Helen Lind (lid)

 

Boomspiegel

BoomspiegelVoor de ecologische teelt van fruit is een gezonde bodem een sleutelelement, maar hoe maak en houd je de bodem onder je fruitboom gezond? Breng een mulch van bladeren, snoeiafval of compost aan onder je fruitboom.

Door de bodem te bedekken met een dunne lage organisch materiaal stimuleer je het bodemleven en verbetert de vochtvoorziening. Bovendien is een mulch een ideale voedingsbron voor je fruitboom en voorkom je competitie met de ondergroei.

Welk organisch materiaal?
Niet alle organisch materiaal is even geschikt om aan je fruitboom toe te dienen. De verhouding tussen bruin en groen materiaal moet juist zijn. Bruin materiaal (zoals zaagsel, snoeihout, boomschors, stro en droge bladeren) bevat relatief veel koolstof. Groen materiaal (zoals gras, vers en droog tuinafval, keukenresten en kippenmest) bevat relatief veel stikstof. Een fruitboom heeft voldoende koolstof – bruin materiaal – nodig.

Voor u gelezen op www.velt.nu

Bosmuis

Op de foto zien we de bosmuis, een heel mooi muisje.

Helaas lusten de torenvalk, de buizerd en de bosuil, die trouwens regelmatig onze tuinen bezoekt maar dan vooral ’s avonds graag een bosmuisje. Horen doe je de bosuil ook ’s avonds. De uil hebben we helaas nog niet voor de lens kunnen krijgen.

Bosmuis, foto Helen Lind (lid)

Bosmuis, foto Helen Lind (lid)

Buizerd

De buizerd is de meest bekende Nederlandse roofvogel uit de familie van de Havikachtigen.

Hij is trager dan bijvoorbeeld een valk, en kan daardoor niet op snel bewegende prooien jagen. Hij left voornamelijk van muizen en zieke konijnen, wormen en aas.

Buizerd, foto van Helen Lind (lid)

Buizerd, foto van Helen Lind (lid)

 

Bunzing

Een bunzing zie je maar zelden. Wel vind je er af en toe eentje dood langs de weg.

De bunzing is een schuw nachtdier die, alleen als hij jongen heeft, ook in de vroege ochtend op jacht gaat. Dat klopt dan ook, want deze foto is op onze tuin genomen ‘ s morgens vlak na zonsopgang. Je kunt goed zien dat hij schrikt, hij wilde namelijk net over de sloot springen. De fotograaf schrok net zo hard, dat zij opeens een bunzing zag!!

Bunzing, foto van Helen Lind (lid)

Bunzing, foto van Helen Lind (lid)