A B C D E F G H K L M N O P R S T V W Z

Essentaksterfte

De es wordt overal in Nederland in een steeds hoger tempo aangetast door essentaksterfte, een agressieve schimmelziekte waarvan de bomen niet herstellen.
Essentaksterfte wordt veroorzaakt door een schimmel, het vals essenvlieskelkje (Hymenoscyphus fraxineus) en begint nadat er sporen op het blad terecht zijn gekomen. Snel hierna treedt er verwelking op van het blad. Wanneer de schimmel terecht komt in de twijg kun je hem herkennen aan een donkere verkleuring van de bast.  Jonge scheuten kunnen hierdoor snel afsterven en er treden verwondingen op in oude takken.
De aantasting treedt ieder jaar weer op waardoor de bomen steeds verder afsterven en ook de oudere takken na verloop van tijd dood gaan. Uiteindelijk sterft een hoog percentage van de bomen waarbij ook secondaire infectie zoals de honingzwam een rol kunnen spelen.

De Universiteit van Wageningen doet een onderzoek naar Essen die resistant lijken te zijn tegen deze ziekte, zodat ze juist deze exemplaren kunnen vermeerderen. Zie je een zieke boom, meldt het dan bij hen.

De grote essen bij ons op het terrein zijn op dit moment nog niet aangetast.

essentak2

Symptomen van essentaksterfte

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.