A B C D E F G H K L M N O P R S T V W Z

Kastanjebloedingsziekte

Kenmerken

De kastanjebloedingsziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die de bast infecteert. Hierdoor verschijnen kleine roodbruine vlekken op de bast waaruit vloeistof kan druppelen. Deze vloeistof verspreidt zich over stam en takken en geeft zwarte vlekken. Het bastweefsel wordt aangetast waardoor scheuren in de bast ontstaan. De boom probeert de ontstane wonden te overgroeien.

Mogelijke gevolgen

Bij zwaar aangetaste bomen valt de conditie sterk terug en deze zullen uiteindelijk afsterven. Verzwakte exemplaren worden vaak door honingzwam geïnfecteerd. Kastanjebomen met een goede conditie hoeven niet dood te gaan aan een infectie kunnen herstellen.

De grote kastanjeboom aan het begin van ons terrein heeft een lichte vorm van deze ziekte, maar is verder gezond, dus hoeft voorlopig nog niet gerooid te worden. De aantasting aan de bladeren in deze boom is geheel onschuldig en komt door de bladmineermot.

Bestrijding

Er is nog onvoldoende bekend over deze bacteriële infectie waardoor er nog geen bestrijdingsmethoden bekend zijn.

kastanjebloedingsziekte2

Links: Kastanjebloedingsziekte aan de bast van de stam. Rechts: Onschuldige aantasting van het blad door de bladmineermot

 

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.